Сексът и средновековието: кога и как?

0
12861

Сексът и Средновековието

Реклама

Първият ни материал по темата: Сексът и средновековието: дворцова любов

Ако питаш Църквата, отговорът е, че като цяло не можеш да правиш секс. Случаите, в които е позволено, са по-скоро изключения. И основно правило е да е с цел поколение.

Ето и картинка по въпроса кога можеш да правиш секс в средновековна Европа:

{morfeo 999}

А как?

Църквата има мнение и по този въпрос. Даже не точно мнение. По-скоро разпоредби.

Още по точно, една разпоредба: можете да правите секс в мисионерската поза и в никоя друга.

Всякакви други пози са се смятали за неестествени и следователно за грях.

Ако например жената е отгоре или ако жената е с гръб към мъжа, това се смятало за нередно. Причината – тези пози не отговарят на ролите, които мъжът и жената имат в света (иначе казано, мъжът винаги трябва да е отгоре.)

И още грехове

Аналният и оралният секс също се смятали за грях, защото могат да се практикуват само и единствено за удоволствие, а не с цел възпроизводство. А според традиционните църковни възгледи по въпроса сексът няма друга цел освен възпроизводство.

Онези, които практикували секса по подобни греховни начини, се наказвали по определени правила. За пози, в които жената е отгоре, наказанието било три години покаяние. Същото е наказанието и за орален секс, както и за секс в поза, в която жената е с гръб към мъжа. Тези пози се смятали за най-грешни, като по-грешен от тях бил вероятно само аналният секс.

Прогресивните в Църквата

Въпреки ограничаващите официални правила, в Средновековието имало и теолози, които били по-щедри към грешниците. Албертус Магнус например обявил, че има цели 5 пози, които са приемливи, и ги подредил от най-приемливата към най-грешната:

1) мисионерската

2) настрани

3) в седнало положение

4) прави

5) кучешката

Все пак Магнус подчертавал, че мисионерската е единствената напълно естествена поза. Всички останали били съмнителни по отношение на морала, но не били чак грях.

След което практичният теолог добавя, че в някои случаи (например свръх наднормено тегло) тези “съмнителни” пози били не само приемливи, но даже и по-удобни. Явно идеята за диета се е смятала за още по-грешна от грешните пози.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here