Научи повече за нейния ПМС

0
363

ПМСВероятно знаеш, че има един момент от месеца, в който жените са по-раздразнителни и нервни от обикновено. И че, ако в този момент си около нея, трябва да си много внимателен. Как да й помогнеш да преодолее тези критични няколко дни, без да рискуваш да бъдеш нахокан, изоставен и разни други лоши работи?

Реклама

Първо, какво е ПМС?

Това са няколко дни от месечния ни цикъл, точно преди да започне менструацията ни. Както знаеш, женският цикъл е период от около 28 дни, който започва с идването на менструацията. Самото неразположение трае 5-6 дни, като при различните жени може да е по-кратко или по-дълго, дори до 8-9 дни. След това, около 14-тия ден от цикъла, настъпва овулацията – два-три дни, в които вероятността от забременяване е най-голяма. Около 28-мия ден нещата започват отначало.

Преди този ден обаче идва ПМС – предменструалният синдром. Начинът, по който той се изразява, е различен при различните жени. Докато някои може изобщо да не го усещат, при други болките и лошото настроение могат да са толкова силно изразени, че да не ти се ще да си покрай тях. А при някои жени може да има и други странични ефекти.

И така, ако приятелката ти има каквито и да било признаци на ПМС, как би могъл да й помогнеш да не се чувства толкова зле?

Бъди разбиращ.

Не се сърди, ако тя е раздразнителна, ядосва ти се лесно, вика ти без повод или се нервира от най-малкото нещо. Обясни й спокойно, че не е права, но не се карай – просто няма смисъл. Причината така или иначе едва ли е толкова сериозна, че да се карате. Ако трябва, замълчи, не й казвай нищо, и ще видиш, че тя сама ще усети, че е прекалила. И ще се извини с нещо като: “Извинявай, просто ще ми идва скоро…”

Все пак това може да не важи в конкретния случай – ако тя все пак има право да ти се сърди, най-лошото, което можеш да изтърсиш, е: “Какво ти става пък сега? Да не би да ти идва скоро?”

Поглези я…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here