Какви мъже харесваме?

0
384

(Или връзката между киното и женските фантазии)

Реклама

Отговорът на този въпрос е дълбоко индивидуален за всяка жена. Мъжете, които харесвам аз, и тези, които харесва най-добрата ми приятелка, могат да бъдат много различни – и като визия, и като характер. И това е напълно в реда на нещата. Иначе жените щяха да се избият помежду си заради една шепа мъже! Затова сега няма да ти обяснявам какви мъже харесват различните жени, това е нещо, за което и двутомник не би ми стигнал. Ще направя нещо друго – кратка разходка из 20 век, която ще ни покаже какви са били идеалите за мъж през годините. Защото малко или много именно известните, обожавани от много жени мъже са тези, които могат да дадат поне бегъл отговор на въпроса.

Хъмфри Богарт във финалната сцена от "Казабланка"

Киното, телевизията, музиката, спортът– звездите в тези, а и в други области, никога не са просто звезди. Те са обект на обожание, критика, любов, омраза… Затова ще спомена за няколко мъже, които през годините така са омайвали женската половина от човечеството, че фанатични почитателки истерично са хвърляли сърцата и сутиените си в краката им.

Масовото обожание може би се ражда заедно с киното. Затова ще говорим за известни актьори. И така, отива млада девойка през 20-те години на миналия век да гледа „движещите се картинки”, вижда един нов и непознат свят и първият мъж, когото види на екрана, става естествен обект на нежните й чувства. Той може да е грозноват, без никакъв талант и мъжко достойнство (във всякакъв смисъл), но това за нея няма значение. Това е ТОЙ!

Един от първите масови идоли (поне в Америка) е актьорът от немите филми Рудолф Валентино. Когато навлизат говорещите филми, актьорите вече са други, но обожанието към тях е същото.
Кларк Гейбъл и Вивиан Лий в "Отнесени от вихъра"

А именно – 30-те и 40-те. Това е времето на по-скоро чаровните, отколкото красиви в класическия смисъл на думата мъже. Някои от звездите от тези години са Кларк Гейбъл, заради когото всяко американско селско момиченце си представя, че е Скарлет О’Хара; Хъмфри Богарт, който завършва „Казабланка” с една реплика, която ще надживее и него, и времето му: „Луи, мисля, че това е началото на едно красиво приятелство.” (Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.) Общото между тези мъже… …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here