Тичането е полезно за мозъка

0
335

Бягане

Реклама

Освен за тялото, бягането за здраве прави чудеса и за мозъка ни, казват учени от Кеймбридж.

Редовното тичане води до растеж на нови клетки в мозъка, което пък подобрява паметта. Не е ясен точният механизъм, по който аеробните упражнения водят до увеличаване на сивото вещество (неврогенеза), но вероятно това е свързано с увеличен приток на кръв или по-високи нива на някои хормони, които се синтезират при физическо натоварване.

Учените смятат, че бягането и последващото образуване на нови мозъчни клетки подобрява способностите ни да си спомняме, без да объркваме спомените един с друг. А това от своя страна е много важно за процесите на научаване и за други когнитивни задачи.

Изследването е проведено върху две групи мишки. Едната имала неограничен достъп до колело за бягане, а другата нямала. След няколко дни учените подложили мишките на тестове на паметта и „спортуващите” мишки се оказали почти два пъти по-добри от онези, които не били тичали в колелото. Бягащите мишки в експеримента изминавали средно по 24 километра на ден.

Това, че движението е полезно за мозъка, не е новина за учените. Новото е, че чрез подобни тестове може да се установи точният механизъм, по който редовното спортуване помага на мозъка и подобрява паметта.

Мозъчната тъкан, която учените взели от мишките след експеримента, показала, че спортуващите гризачи имали новообразувано сиво вещество. Средният брой нови нервни клетки бил 6000. Тъканите, които учените изследвали, били от част от хипокампуса, известна като гирус – една от малкото области в мозъка на възрастните, където могат да се образуват нови нервни клетки.

Предишни проучвания показват, че пациенти с депресия се подобряват, ако спортуват редовно. Смята се и че упражненията помагат за намаляването на стреса. Стресът от своя страна е един от факторите, които пречат за образуване на нови клетки в мозъка.

Носителят на Нобелова награда за физика Волфганг Кетерле казва, че когато бяга, мисли за всичко – физика, семейни проблеми, планове за уикенда. Досега не е правил голямо откритие по време на бягане, но смята, че тичането му дава време да обмисля проблемите. „Някои решения са очевидни, но са очевидни само тогава, когато си достатъчно спокоен, за да ги видиш”, казва той.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here