Пуканките са си спечелили лошо име поради две причини – киното и микровълновата.
Пуканките, които ядеш в киното, както и онези, направени за микровълнова, имат излишна мазнина, която ги прави всичко друго, но не и здравословни.
Затова пък пуканките, направени без излишни мазнини, могат да са едновременно вкусна и здравословна компания за филма в петък вечер у дома. Те са източник на фибри и антиоксиданти и са нискокалорични.
Как да ги направиш по-вкусни?
След като се разбрахме, че да разтопиш върху тях пакет масло не е добра идея, как да ги направиш по-вкусни, без да добавяш твърде много калории и мазнини? Начините са доста и включват умела употреба на подправки.
Нещо люто – чили и червен пипер
За да направиш пуканките пикантни и люти, поръси ги с чили и червен пипер. Само не слагай твърде много – все пак трябва да стават за ядене.
Тези подправки не само че няма да добавят калории към пуканките ти, но и ще са ти полезни. Смята се, че лютият червен пипер засилва метаболизма и улеснява храносмилането.
Нещо гурме – пармезан и подправки
Една-две лъжици настърган пармезан ще са вкусна добавка към пуканките ти. Въпреки че пармезанът не е без калории, ако се консумира умерено, той е полезен като източник на протеини и калций. За още по-гурме пуканки добави малко риган или магданоз (свеж или сушен).
Нещо сладко – канела и морска сол
Канелата ще създаде илюзия за сладки пуканки, без да ти се налага да добавяш захар. Тя също така засилва метаболизма. А ако си падаш по солено-сладкия вкус, поръси пуканките и с малко морска сол.
снимка: sxc.hu