Какво ядат световните лидери

0
230

Барак Обама и червено цвекло

Реклама

Какво ще стане, ако събереш на едно място готвачите на световните лидери? Със сигурност ще научиш някои интересни факти за хранителните навици на най-влиятелните хора в света.

Наскоро се състоя една такава сбирка на елитните готвачи от групичката „Club des chefs des chefs”, след която станаха известни някои подробности от менютата на световните държавници.

Американският президент Барак Обама не обича червено цвекло. Това казва Жил Брагар, основателят на клуба на елитните готвачи. Обаче главният готвач на Белия дом – Кристета Коумърфорд – не признава, че това е така, за да не подкопава усилията на първата дама Мишел Обама да накара американските деца да ядат повече плодове и зеленчуци. За да дава пример, Мишел е направила плодова и зеленчукова градина в Белия дом.

Френският президент Франсоа Оланд не обича артишок. Това разказва Бернар Восион, който е готвил за френските президенти и техните гости през последните 40 години. Оланд бил доста щастлив от завръщането на сиренето на масата в Елисейския дворец. По времето на предишния президент Никола Саркози сирене не се сервирало, защото президентът не го обичал. Саркози обичал много шоколад.

Руският президент Владимир Путин продължава традицията на средновековните монарси, които се страхували да не ги отровят и затова избягвали да ядат неща, които преди това не са били опитани от друг човек. Днес в Кремъл има лекар, който проверява какво се готви от готвачите на президента.

Путин не е единственият лидер, който се страхува да не го отровят. Швейцарският готвач на британското кралско семейство Антон Мосиман си спомня за една визита на бивш американски президент във Великобритания. По време на нея двама агенти на ФБР постоянно вървели по петите на Мосиман и искали да опитват всичко, което той предлагал да сготви.

Същият готвач наскоро бил помолен да направи един от сосовете си по-лек. Молбата идвала от Кейт Мидълтън, съпругата на принц Уилям. Мосиман разказва още, че Маргарет Татчър дълго време си спомняла за качественото телешко, което сервирали на „Даунинг Стрийт”, докато тя била на власт. Мосиман си спомня, че е чул Желязната лейди, чиито баща е бил бакалин да казва: „Беше вкусно, но, о, колко беше скъпо!”

Принцът на Монако Алберт II е ценител на хубавата храна, казва неговият главен готвач Кристиан Гарсия. Принцът обича храна собствено производство – повечето неща, които яде, се отглеждат по органичен начин специално за него. Единственото нещо, което Гарсия не приготвя, са карантии, защото Алберт не ги обича. Наскоро готвачът е добавил към менюто на своя шеф „бобоути” – южноафрикански специалитет, който се състои от накълцано месо с яйчена заливка.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here