Фитнес без граници с проф. Павел Добрев

0
821

Проф. Павел Добрев

Реклама

От колко време без прекъсване се занимавате със спорт?

Аз спортувам непрекъснато от около 20-годишна възраст, а допреди 10 години активно се занимавах със силови дисциплини с тежести. Тогава вдигах 205 кг от лег и на 235 кг правех тройки на мъртва тяга. Това са големи тежести, които не са по силите на доста млади хора, но целта ми беше не да ходя по участия, а просто да си укрепя силата, здравето, волята, концентрацията. Трябва да се тренира всеки ден.

Аз съм и ювентолог. Награден съм с почетен медал, като първи такъв е даден на Гагарин, а втори на мен. Ювентологията е една от най-комплексните и сложни науки за здравето, силата, дълголетието, за продължаване и възвръщане на младостта на болни и стари хора.

Моята група тук от силачите, които са от среднонапреднала, напреднала и старческа възраст, като ни поканиха на състезание по лека атлетика, победихме абсолютно всички в България. Моите колеги и приятели носят златни и сребърни медали от всички балкански, европейски и световни първенства.

Ако един по-възрастен човек се колебае дали да започне да спортува, какво бихте го посъветвал?

Аз винаги се интересувам от това каква е професията, трениран ли е, има ли някакви заболявания, какво е спортувал и т.н., за да мога да мога да дам адекватна, научно обоснована методика, строго индивидуална за всеки човек. Спортът е изключително полезно нещо и всеки, който се захване с вдигането на тежести, след втората, третата тренировка усеща промяната в себе си. Може да се започне от всяка възраст, защото за разлика от всички спортове, то е едно от най-полезните, защото има най-мощния формиращ ефект.

Хубавото при силовите упражнения е, че не само укрепват и заздравяват целия организъм, но и че те могат да се дозират абсолютно точно с грамче, килограмче. При футбола например хората бягат, скачат, ама според ситуацията на топката, което не е правилно натоварване за укрепването на тялото. При нас тренировката не е според ситуацията, а според адекватните възможности на всеки човек съобразно неговия пол, възраст и т.н.

Тренировката е важна както за мъжете, така и за жените. Ще цитирам някои древногръцки мъдреци.

Солон е казал така: „В природата ние не сме съгласни само с онова щастливо, което ни е дадено, ние искаме да направим с физическите упражнения момчетата по-силни, по-здрави, по- красиви, за да бъдат истински бойци, за да могат хората спокойно да спят нощем.“

Аристотел пък е казал така: „Ами, ние не само момчетата, ние трябва да тренираме и момичетата, защото в здравата майка се ражда здраво дете.“

И последен въпрос… щом сте толкова енергичен в залата, така ли е и в леглото, дори и над 60-годишна възраст? Все пак тренировките стимулират и производството на хормона тестостерон…

Абсолютно, силовите физически упражнения са много ефективни за всестранното структурно развитие и високата степен на работоспособност за всички органи и системи на организма като едно цяло. Така че, всички хора, които ги знам, са щастливи и никога не забравят силовите упражнения. Не ги забравяйте и вие!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here