Кестените – вкусни и полезни

0
13669

Кестени

Реклама

Кестените са типична есенна храна, която е не само вкусна, но и много хранителна и полезна. Хората знаят това от векове – кестените се култивират в Китай от 6000 години, а в Европа – от 3000.

Нискокалорични и богати на полезни вещества

За разлика от повечето други ядки и семена, кестените са относително нискокалорични. Те съдържат по-малко мазнини и същевременно са богати на минерали, витамини и други полезни за здравето вещества.

Кестените са много богати на витамин С – 100 г ядки съдържат 43 мг витамин С. Те съдържат и фолиева киселина (62 мкг фолати на 100 г кестени), която е необходима за развитието на кръвните клетки и за синтеза на ДНК. Като цяло са богати на витамини от В-групата.

Сред минералите, които съдържат кестените, са калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор. Също така, те са богати на калий, който е важен за здравето на кръвоносната система.

Кестените съдържат основно целулоза, по което също се различават от повечето ядки, които са богати най-вече на мазнини и белтъчини. Въпреки това кестените съдържат и достатъчно количество качествен протеин.

Фибри

Кестените са и източник на фибри – 8,1 г на 100 г. Фибрите спомагат за поддържането на здравословни нива на холестерола, като пречат на прекалената абсорбция на холестерол в червата.

Мононенаситени мазнини

Подобно на други ядки, и кестените съдържат големи количества мононенаситени мастни киселини – олеинова и палмитолеинова. Смята се, че ненаситените мастни киселини намаляват нивата на общия и на лошия холестерол, като същевременно увеличават тези на добрия.

Без глутен

Подобно на лешниците, бадемите и някои други ядки, кестените не съдържат глутен.

Как да ги ядем

Когато купуваш кестени, избирай големи и свежи. Те се развалят бързо, ако са на влажно място. Могат да се съхраняват в хладилник до няколко седмици.

За да познаеш дали един кестен е свеж, срежи го внимателно и огледай ядката. Тя трябва да е бяла, плътна и с консистенцията на месо. Ако между нея и черупката има плесен, това е сигурен знак, че кестенът не е пресен.

Приготвяне

Най-лесните начини да си приготвиш кестени е като ги свариш или изпечеш. Ако ще ги печеш, задължително направи няколко разреза по черупката, за да не се спука (повече за това – във видеото по-долу). Кестените се използват и като съставка на някои по-сложни ястия, например традиционната американска печена пуйка за Деня на благодарността.

И за печенето, и за варенето са необходими около 15-20 минути.

Видео: как да изпечеш кестени:

https://www.youtube.com/watch?v=Vm6_P4_KJT4

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here