Покрай коледните и новогодишните празници за повечето хора е трудно да спазват здравословен режим на хранене. Което не е чак толкова страшно, стига след празниците да се върнеш към нормалното хранене и да не забравяш да се движиш достатъчно.
Не само храната обаче може да доведе до проблеми с добрата ти форма. Напитките също могат да ти създадат неприятности, особено подсладените и алкохолните.
Едно нещо, което със сигурност повечето от нас ще пият през следващия месец, е шампанско. Затова решихме да проверим как ще се отрази то на хранителния ни режим.
Хранителни стойности на шампанското (за една чаша около 120 мл):
Калории: 90
Протеини: 0,4 г
Въглехидрати: 1,6 г
Мазнини: 0 г
Фибри: 0 г
Алкохол: между 11,5% и 12,5% (точният процент зависи от конкретното шампанско)
Шампанското и другите вина
Интересно е, че пенливото вино (което е по-точен термин от „шампанско“ тъй като не всяко пенливо вино е от Шампан и следователно не е шампанско, но понеже повечето хора употребяват двата термина като синоними, и ние ще направим така) се оказва по-малко вредно за фигурата от повечето останали вина.
То е по-нискокалорично от червеното вино, както и от сладките вина. Също така, пенливото вино като цяло се сервира в по-малки количества, което допълнително намалява количеството на приетите калории.
Иначе, ако вярваш, че виното по принцип е полезно (в умерени количества, разбира се) заради прословутия антиоксидантен ефект, то трябва да кажем, че същия ефект има и шампанското.
И все пак
Както за всяко нещо, и за шампанското има различни мнения. Някои казват, че то е по-лош избор от други видове вино, защото заради газираността си те напива по-бързо. Причината е, че мехурчетата пренасят по-бързо алкохола до кръвта.
Как да избереш шампанското за Нова година
Има разлика между различните видове шампанско, включително в степента на сладост и съдържание на захари.
Най-малко сладки са пенливите вина, обозначени като ‘Brut Natural’ и ‘Extra Brut’. Следват ‘Brut’, ‘Extra Dry’ (или ‘Extra Sec’), ‘Sec’, ‘Demi-Sec’ и ‘Doux’ (последното има най-много захар). Ако искаш да избереш нещо добро като вкус и не много сладко, най-добре е да се спреш на някой от вариантите с ‘Brut’ в описанието.
Прочети още за това как да разчиташ етикетите на шампанското
Не забравяй чашата…
Както всеки вид алкохол, и шампанското трябва да се сервира в съответната чаша. Снабди се с високи чаши за шампанско – те не са големи и автоматично ще контролират количеството, което ще изпиеш (стига да не си сипваш твърде много пъти).
… и чинията
Не забравяй да похапваш, докато пиеш алкохол, какъвто и да е той. Това ще намали вероятността да се напиеш и да имаш тежък махмурлук на следващия ден. Никой не иска да започне годината с главоболие.
Пий и вода. Оптималното количество е една чаша вода на всяка чаша алкохол. Това ще предотврати дехидратацията и главоболието на следващата сутрин.
снимка: freeimages.com