35 начина да изгорим мазнините на корема

0
1017

Хляб

Реклама

24. Избягвай белия хляб

Това е храна, която отива директно върху плочките ти.

25. Най-голямото хранене нека да е след тренировката

Трябват ти калории (енергия), за да храносмилаш. А проучванията показват, че след тренировка изразходваш повече калории в преработване на храната.

26. Не пропускай закуската

Хората, които закусват, по-рядко са с наднормено тегло от онези, които пропускат закуската. Причината вероятно е, че храненето преди обяд спомага за регулирането на нивата на инсулина и на чувството за глад. Ако не закусваш, вероятността да преядеш през деня е по-голяма.

27. Оставяй храна

Ако в чинията ти – или на масата – все още има храна, а ти вече си се нахранил, не се притеснявай да оставиш храната или, ако си навън, да помолиш да я приберат за вкъщи (или за кучето). Бори се с желанието да ометеш всичко пред погледа си.

28. Хапвай ядки

Те засищат повече от повечето останали храни. Въпреки че са висококалорийни, калориите им не водят до наптрупване на мазнини.

29. Никога не си забранявай любима храна

Забраните, особено когато се отнасят до нещо любимо, не са добър подход. Ако си забраниш нещо, което обичаш, ще го искаш още повече. Вместо да се настройваш, че няма да ядеш любимата си храна, опитай се да хапваш по малко от нея, само отвреме навреме.

30. Добави нова дейност в деня си

Ходи винаги, когато можеш, вместо да използваш градски транспорт, асансьор или ескалатор. Дори и да е малко, това допълнително движение има значение.

31. Наспивай се

Достатъчният и качествен сън е изключително важен за добрата ти форма. Причината – мастните клетки в тялото произвеждат хормон, наречен лептин, който помага на тялото да следи колко потенциална енергия (т.е., мазнини) има складирани. Но лептинът се произвежда само в някои фази на съня. Т.е., ако пропуснеш тези фази, защото не се наспиваш достатъчно качествено, това ще наруши нивата на хормона и ще остави тялото ти без реална представа за енергията, с която разполага. В резултат на което ще се окаже, че не изгаряш калории, а ги складираш.

32. Тегли се всеки ден

Не е нужно да се вживяваш в тегленето и да го превръщаш в мания. Но е важно да следиш теглото си, за да уловиш напълняването още в самото му начало. Тегли се по едно и също време, най-добре сутрин на гладно.

33. Не гладувай

Това има обратен ефект – когато тялото се окаже без достатъчно хранителни вещества, то започва да складира мазнини. И дори известно време след като започнеш отново да се храниш нормално, складирането продължава.

34. Яж по-бавно

Много пъти е ставало дума за времето, което е необходимо на мозъка ни, за да обработи информацията, че вече ядем. Или че вече сме сити. Това време може да е 10-20 минути. Затова се старай да ядеш бавно – така вероятността да преядеш е по-малка.

35. Отпускай се веднъж седмично

Достатъчно е да следваш здравословен хранителен режим в останалото време. Едно по-обилно хапване на седмица няма да развали фигурата ти, стига да не ти стане навик. Все пак в живота човек трябва и да се отпуска отвреме навреме.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here