1. Ако си ял прекалено люта чушка, решението е бучка захар
Прясното мляко е най-известното средство срещу изгаряне с люта чушка. Ако обаче наоколо няма мляко, можеш да пробваш да посмучеш бучка захар. Или да лапнеш лъжичка захар. Това ще успокои изгарящото усещане поне за малко.
За съжаление обаче ефектът на захарта е доста по-слаб от този на млякото. Докато млякото се свързва с капсаицина – онова, което прави чушката люта, – и така успокоява изгарящото усещане, захарта е по-скоро отвличане на вниманието. Тя не премахва капсаицина и в момента, в който се разтвори в устата ти, изгарящият лютив вкус ще се върне доста бързо. Все пак обаче, за случаи, в които нямаш прясно мляко под ръка, захарта е по-добре от нищо.
Пица…