15 суперхрани

0
435

Ти ядеш ли от тях?

Реклама

В днешния свят на разтворими мултивитамини има опасност да забравим, че вкусният и полезен източник на хранителни вещества са храните. Дори и да го имаме предвид обаче, проблемът е, че не винаги имаме време да си приготвим нещо здравословно, а и не всички полезни храни могат да се намерят през всеки сезон.

Затова пък, ако сме запознати с благотворните ефекти на полезните храни, по-често ще се сещаме да ги добавяме към менюто си.

Виж 15 от храните, които могат да се нарекат суперхрани заради благотворния си ефект върху здравето ни:

Сушени сливи1. Сушени сливи

Те са полезни за костите.

Първо, защото са богати на мед и бор, които могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза. Второ, защото сушените сливи съдържат инулин – вид фибри, които, след като се разградят от чревните бактерии, увеличават киселинността на средата в храносмилателния тракт. Това от своя страна спомага за усвояването на калция.

Препоръчително количество – 4-5 на ден за по-здрави кости и повече енергия.

Банани2. Банани

Те също са полезни за костите.

Причината е в съдържанието на калий, който помага за предотвратяването на загубата на калций. Освен това бананите са полезни за нервната система и за имунната система и помагат на организма да метаболизира протеините.

В един банан се съдържа необходимата дневна доза калий.

Същевременно въглехидратите в бананите са полезни за възстановяване на тялото след изморителна тренировка. Бананите имат и успокояващ ефект заради високото си съдържание на триптофан, който е градивен елемент на серотонина.

Киви3. Киви

Подобно на бананите, и кивито е богато на калий и затова също е полезно за костите. Освен това то съдържа голямо количество витамин С и лутеин. Лутеинът е каротиноид, който може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Броколи, спанак, праз…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here