Изпотяването и дезодорантите

0
2529

Дезодорант

Реклама

През лятото се потим повече. Това е напълно нормален процес, който обаче се опитваме да спрем или замаскираме поради не особено приятната му миризма.

Откъде идва неприятната миризма

Тя се получава от ферментирането на потта под действието на нормално живеещи в организма ни бактерии.

Какво прави дезодорантът

Дезодорантът е комбинация от алкохол и аромат. Понякога той съдържа и триклозан, който има антибактериално действие. Като цяло обаче основното, което дезодорантът прави по отношение на потта е да замени неприятната миризма с приятна.

Въпреки че много продукти се рекламират със специалните си способности да предотвратяват неприятната миризма, тези твърдения са в най-добрия случай съмнителни. Истината е, че дезодорантът е най-вече замаскиране. Така че, когато си избираш дезодорант, избери си този, който ти е най-приятен като миризма, без да се занимаваш със специалните му характеристики.

Всъщност основното, което действа в дезодоранта, е алкохолът – той е този, които премахва бактериите, причиняващи лошата миризма.

Какво прави антиперспирантът

Стиковете против изпотяване действат по малко по-различен начин. Те абсорбират потта и в този смисъл могат да са по-ефективни от дезодорантите. Това обаче води и до някои потенциални проблеми.

Първо, защото изпотяването е естествен процес и като такъв не би следвало съвсем да се спира.

Второ, защото стиковете обикновено съдържат съединения на алуминия. Въпреки че не е доказано, има теории, според които наличието на алуминий в тялото увеличава риска от развитие на рак и по-точно рак на гърдата.

И какво прави потта

Миризмата на пот не е приятна. Науката обаче твърди, че това не е съвсем така и че потта играе и положителна роля, когато става дума за сексуално привличане.

Причината се казва андростадиенон – съединение, което присъства в потта. Науката твърди, че когато жените подушат това съединение, в мозъка им се активират областите, свързани с вниманието, социалните умения, емоциите и сексуалното поведение.

Още: Продуктите срещу изпотяване

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here