Слънцезащитни кремове – въпроси и отговори

0
2036

Слънцезащитни кремове – въпроси и отговори

Реклама

Този тип козметика е особено важен през летните месеци. Ето отговорите на някои въпроси, свързани със слънцезащитните кремове и лосиони.

Какво представлява слънцезащитната козметика?

Основното за нея е, че тя съдържа химически агенти, които пречат на ултравиолетовите (UV) лъчи да достигнат до кожата.

Защо UV лъчите са опасни?

Два вида UV лъчи – UVA и UVB – са опасни за кожата. UVB се свързват с изгаряния и са карциногенни, а UVA проникват много дълбоко и водят до сбръчкване и увисване на кожата. UVA също така усложняват канцирогенните ефекти на UVB. В последно време се появяват и теории, че UVA сами по себе си също могат да причинят рак на кожата. На отделните продукти би трябвало да има информация в каква степен защитават кожата от различните видове UV лъчения.

Какво е SPF?

SPF (Sun Protection Factor) или слънцезащитен фактор е мярка за способността на крема или лосиона да попречи на UVB лъчите да увредят кожата. По-точно, SPF е съотношението между времето, което е необходимо на незащитена кожа, за да почервенее в определена степен, към времето, за което ще почервенее също толкова, но с крем. Т.е., ако без никакво защитно средство кожата ти почервенява за 20 минути излагане на слънце, ако се намажеш с лосион или крем със SPF 15, кожата ти би трябвало да почервенее за 15 пъти повече време, т.е., за пет часа.

Колко да е SPF и каква е разликата между различните SPF…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here