Волята е най-добрият начин за отказване от цигарите

0
455

Цигара

Реклама

Последни данни сочат, че заместителите на никотина не работят толкова добре, колкото добрата стара желязна воля.

Този извод е направен от австралийски учени след изучаване на 511 изследвания върху отказването от цигарите. Анализът на всички тях е показал, че мнозинството от хората, които са отказали цигарите, са го направили, без да прибягват до никотинови заместители.

Още по-интересно е, че 51% от изследванията, финансирани от фармацевтични компании, твърдят, че лепенките, хапчетата и дъвките помагат при отказ от цигарите. Същевременно само 22% от независимите изследвания правят подобни изводи.

Учените от университета в Сидни твърдят, че според изследванията, които са анализирали, между два трети и три четвърти от бившите пушачи са спрели цигарите без лекарства. И се е оказало, че спирането е по-лесно, отколкото са мислели.

В тази връзка учените от Сидни обвиняват и правителствата за това, че свързват спирането на цигарите с прием на лекарства, както и че спомагат отказът от тютюнопушене да изглежда по-труден, отколкото е в действителност.

Разбира се, има и мнения, според които нещата стоят точно по обратен начин. Според тези мнения волята не е достатъчно ефективна при отказването от цигарите и за този процес са необходими никотинови заместители.

Има и групи за отказване от тютюнопушенето, които наблягат на друг вид помощ, освен лекарствата – подкрепа от страна на околните.

А винаги ги има и онези, които смятат, че всичко зависи от конкретния човек, защото пристрастеността към вредните навици е нещо, с което всеки се справя по различен начин.

Виж как потребителите на форума на Vratovrazka.bg отказват цигарите!

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here