Пълните мъже са по-здрави, предполага немско изследване.

0
436

fat_davidИзследване сред германците показва, че повечето от тях са с наднормено тегло: индекс на телесната маса (ИТМ ) 25-29.9.

Реклама

20% от германците с наднормено тегло страдат от затлъстяване (ИТМ>30). Авторите систематично са изследвали 42 проучвания за връзката между теглото, очакваната продължителност на живота и заболеваемостта.

По първоначални резултати хората с наднормено тегло не се отличават с по-висока смъртност. Това не е така за хората, които са затлъстели – при тях смъртността е с 20% по-висока.

При оценяване на риска от развитие на коронарна болест на сърцето хората с наднормено тегло са с 20% по-висок риск, а хората със затлъстяване – с 50%. От друга страна обаче, хората с наднормено тегло имали по-малък риск от фрактури на костите .

Смъртността от ракови заболявания при екстремно затлъстелите мъже (ИТМ > 40) не е по-голяма от смъртността по същите причини при мъжете а нормално тегло. А мъжете с наднормено тегло дори имали 7% по-ниска смъртност от тези с нормално. Подобна зависимост не е наблюдавана при жени.

В заключение авторите показват, че средната смъртност при наднормено тегло е непроменена. При затлъстяване е повишена с 20%, а при екстремно затлъстяване – с 200%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here