Нощните смени объркват метаболизма

0
400

Сън

Реклама

Хората, които работят на смени, включително и нощни, са изложени на по-висок риск от затлъстяване и други здравословни проблеми. Причината е, че човешкият организъм просто не може да се пригоди към такъв режим. Когато спим през деня и работим през нощта, сред хормоните ни настава истински хаос, което може да доведе до неприятни последици, особено ако на следващия ден се върнем обратно към дневна работа.

Смените разстройват циркадианния ритъм на организма – цикъл от 24 часа, в рамките на който се случват определени физиологични, биохимични и поведенчески процеси в човешкото тяло. Този ритъм представлява подготовката на организма за определени дейности в определено време. Когато графикът обаче се обърне, подготовката не може да се осъществи и настъпва асинхрон.

Един от резултатите от нарушения ритъм е, че организмът започва да произвежда по-малко лептин – хормонът, който дава сигнал за ситост на мозъка. Това е свързано със затлъстяването. Наблюдава се и повишаване на нивото на кръвната захар, което пък има връзка с повишен риск от диабет. Повишаването на нивата на хормона кортизол е особено често при нощните смени. Кортизолът се отделя в големи количества в периоди на стрес и увеличаването му води до повишаване на кръвното налягане и кръвната захар, както и до намалена имунна защита.

Учените са изследвали само ефектите на работата на смени – дневни и нощни – и не знаят дали при постоянна нощна работа резултатите ще са същите. Проблемът при смените е, че редуването на спане през деня със спане през нощта не позволява на организма да влезе в постоянен ритъм.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here