Коремните мазнини са вредни за здравето

0
13586

Коремните мазнини са вредни за здравето

Реклама

Темата за коремните мазнини и как да се отървем от тях ни занимава от началото на лятото, тъй като това е сезонът, в който е най-трудно да скрием проблемните места по себе си.

Само че проблемът с мазнините около корема е не само естетически, той е и здравословен – натрупването на килограми в коремната област вреди не само на външния вид, но и на здравето.

Висцералните мазнини

Така се наричат мазнините, които се натрупват около вътрешните органи и които са много опасни за здравето – както на мъжете, така и на жените. С тази разлика, че при мъжете се натрупват повече и по-лесно.

Признаците за наличие на висцерални мазнини са: кръгъл и твърд корем; талия, която е по-широка от обиколката на бедрата; цялостно наличие на излишни килограми, което се изразява в дънки с размер XXXL.

Висцералните мазнини не просто обгръщат вътрешните органи, те навлизат в мускулите, сърцето, черния дроб, бъбреците, червата, панкреаса. При това тези мазнини не просто стоят там, придавайки на приносителя си вид на човек, който само бегло е чувал за наличието на фитнес. Тези мазнини работят.

Адипокините

Т.е., работят срещу собственика си, като произвеждат вещества, наречени адипокини.

Адипокини се наричат група вещества, секретирани от мастната тъкан. Едно от тях е хормонът резистин, който води до увеличаване на кръвната захар и увеличава риска от развитие на диабет. Други адипокини са ангиотензиногенът – съединение, което увеличава кръвното налягане, – и интерлевкин-6 – съединение, което се свързва с артериалното възпаление и сърдечните заболявания.

Затворен кръг, който обаче не е неизбежен…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here