Разкарай лошото настроение през зимата

0
342

Зима

Реклама

Има такова нещо като „сезонно емоционално разстройство” – форма на депресия, която се появява по едно и също време всяка година. В повечето случаи това време е есента или зимата, като разстройството продължава до пролетта.

Симптоми на сезонната зимна депресия:

– умора и желание за повече сън, включително успиване, след което обаче пак се чувстваш недоспал

– липса на енергия и понижена работоспособност

– стомашни проблеми, повишен апетит, качване на килограми, ставни болки, податливост на инфекции

– раздразнение, тъга, притеснения

– липса на желание за социални контакти

– трудности при концентрацията

– понижено либидо

Причини за лошото настроение през зимата

Все още няма изчерпателни изследвания по въпроса, но се смята, че липсата на достатъчно светлина през зимните месеци е ключов фактор. Повечето тъмнина през зимата кара епифизната жлеза в мозъка да секретира мелатонин – хормон, свързан със съня. Това може да доведе до депресия.

Кой е застрашен

Успокоително за нас е, че мъжете по-рядко са засегнати от сезонна депресия.

Най-често засегнатите са на възраст между 30 и 40 години и с възрастта вероятността да изпаднеш в сезонна депресия намалява.

Също така, рискът е по-голям за хората, които работят на закрито, както и за тези, които работят през нощта и спят през деня. Колкото по-далеч от Екватора живееш, толкова по-голям е рискът да развиеш зимна депресия.

Как да се справиш

Пусни повече светлина вкъщи и в офиса – дръпни пердета и щори и, ако трябва, размести мебелите така, че да прекарваш повече време в онази част на помещението, където е най-светло.

Внимавай какво ядеш – намали мазнините и се постарай да не приемаш кофеин, захарни и тестени изделия. Вместо това приемай достатъчно плодове и зеленчуци. Можеш да си вземеш и мултивитамини, най-добре след консултация с лекар или фармацевт.

Намали стреса – това става най-лесно, като се опиташ да премахнеш причините за него (социални, финансови и т.н.)

Тренирай – тичай, разхождай се, изобщо, увеличи движението, за да дадеш на тялото си възможност да приема повече кислород.

Излизай повече – ако можеш, прекарвай поне 30 минути на ден на открито. Чистият въздух и светлината ще направят чудеса с настроението ти.

Направи план за хоби – ако има нещо, което правиш редовно през есента и зимата, това ще ти помогне да установиш контрол над живота си и да се чувстваш по-пълноценно.

 

Ако смяташ, че си застрашен от лошо настроение през зимата, можеш да направиш три неща:

1 – да излизаш повече

2 – да тренираш

3 – да четеш Vratovrazka.bg

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here