Хламидии

0
113

Много е опасно, ако хламидиите не се лекуват навреме!
Последствията, както и протичането на заболяването, са „тихи” – никак не е лесно да се уловят и излекуват.

Реклама

Ненавременното лекуване на хламидии води до стерилитет. При жените е възможно да доведе до възпаление на всички тазови органи – матка, фалопиеви тръби и т.н., (това става при около 40% от жените с неизлекувани хламидии) и оттам – до извънматочна бременност. Жените с хламидия са около пет пъти по-податливи на заразяване със СПИН.
Антибиотици При мъжете усложненията са по-редки, но също толкова сериозни. Инфекцията може да засегне семепроводите и да причини болка, парене и понякога стерилитет.
Макар и рядко, възможно е заболяването да засегне и очите и това да доведе до сериозно възпаление, включително временна слепота. Възможно е и да се стигне до артрит и кожни проблеми.

Проблем.
Хламидиите не могат да бъдат открити при обикновен гинекологичен преглед или с кръвен тест. Те се установяват с изследване на урина или, понякога, на материал, взет от пениса или вагината.

Лечение
Ако имаш каквото и да било съмнение, отиди на лекар. Той ще ти предпише антибиотици. Внимание!!! НЕ прибягвай към самолечение! За да се отървеш от хламидиите, е необходима комбинация от антибиотични препарати, които се пият по специална схема. Затова само лекарят може да каже какво точно да приемаш.

Важно!
Ако откриеш, че имаш хламидии, незабавно уведоми сексуалния си партньор (или партньори)! А също така и бившите, с които си имал полов акт през последните месеци. Всеки, който е заразен, трябва да НЕ прави секс, докато и той, и партньорите му, не са напълно излекувани! Иначе нещата просто започват отначало.
Както всички полово предавани болести, и хламидиите са изключително сериозен проблем, който не трябва да се оставя да се разреши от само себе си – това просто не става.

Превенция
А иначе, превенцията ти е ясна – презерватив и пак презерватив. При жените, особено под 25-годишна възраст, е препоръчително да се правят профилактични прегледи поне веднъж годишно.
Всякакви симптоми, свързани с половите органи – течение, парене, болка и т.н. – означават, че трябва да спреш да правиш секс и да си запазиш час при лекар.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here