Кафето и чаят може би са полезни за пушачите

0
281

Черен чайСпоред съвсем ново изследване високите дози кафе и чай всеки ден може би понижават риска от поне един вид удар (церебрален инфаркт) при мъжете пушачи.

Реклама

Изследването е сред група финландски пушачи и показва, че тези, които пият 8 и повече чаши кафе дневно, са изложени на 23% по-нисък риск от церебрален инфаркт, а за онези, които пият поне 2 чаши черен чай на ден, рискът е с 21% по-нисък. Тези проценти са в сравнение с хората, които не пият нито една от двете напитки. Изследването не е засегнало и не е имало предвид някои други рискови фактори като например история на сърдечни заболявания. Не е установена връзка с други типове удар.

Антиоксиданти

И кафето, и чаят съдържат кофеин и имат свойства на антиоксиданти, което би могло да обясни резултатите от изследването. Според някои учени кафето намалява риска от поява на диабет тип 2; а чаят съдържа високи количества полифеноли, които предотвратяват окисляването на LDL (low-density lipoprotein – вид холестерол) и исхемичен инфаркт.

КафеВсичко това би могло да води и до намален риск от церебрален инфаркт, тъй като кафето и чаят съдържат феноли с антиоксидантни свойства, които могат да предотвратят атеросклероза.

Изследването

То включва само мъже пушачи, затова изводите не могат да се генерализират за жените и непушачите. Участници са 29 133 финландци на възраст от 50 до 69 години, които пушат поне по 5 цигари на ден и нямат минали удари. Самото изследване първоначално е с друга цел но връзката между кафето и чая и ударите е включена по-късно. Наблюдението започва през 1988 г. и за някои мъже продължава повече от 10 години, съчетано с попълване на обширни въпросници.

Интересно е, че откритата зависимост е продължила да важи, дори след отчитане на други фактори (диабет и сърдечни заболявания, кръвно налягане, прием на алкохол, количество цигари на ден). Също така, установената връзка не се е различавала при различните възрасти, телесно тегло, физическа активност и т.н.

Също така, методът на приготвяне на кафето не изглежда да има връзка с направените изводи.

Разбира се, изследването може да се оспори най-малкото поради факта, че предишни проучвания не доказват споменатата връзка между кофеина в кафето и чая и ударите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here