Здравословният тен

0
254

На плажаПриятен бронзов загар – това е нещо, което привлича женските погледи. Когато имаме хубав тен през лятото, изглеждаме по-здрави и по-силни, което определено е плюс в наша полза. Как обаче да придобием здравословен тен, а не просто ужасно изгоряла и зачервена кожа, която е едновременно болезнена и неестетична? Не е толкова трудно.

Реклама

Защо ни е тен?

Освен чисто визуалните причини, има и здравословни – ако е правено по правилния начин, излагането на слънце има благоприятен ефект върху костите и убива не малко патогенни организми в тялото ти. Освен това при излагане на слънце организмът произвежда витамин D под действието на част от UVB лъчите.

Как да придобием здравословен тен?

Непредпазливото и дълго излагане на UV лъчи отдавна се свързва с тежки проблеми, включително рак на кожата. По тази причина сякаш е трудно да свържем тена с нещо здравословно. Обаче това е възможно.

Първо – трябва да знаеш какъв тип е кожата ти. От това зависи колко дълго можеш да се излагаш на слънце.

Каквато и да е кожата ти обаче, часовете по обяд са забранени. Между 12 и 15 часа слънцето е прекалено силно, за да придобиеш здравословен тен. Най-добре се съсредоточи върху ранните сутрешни часове.

Когато и да тръгнеш да се печеш, не забравяй слънцезащитния крем. Той трябва да е с особено висок фактор, ако кожата ти е много светла.

Лосионът ще забави хубавия тен, но пък ще предпазва кожата ти от вредните UV лъчи. Най-добре е лосионът да се нанася преди обличане, около 15-20 минути преди излизане на слънце. Ако много държиш на бърз тен, можеш да си вземеш лосион с по-нисък слънцезащитен фактор, но само ако не спадаш към хората в риск от изгаряне и кожни проблеми, за които става дума накрая.

Ако ще практикуваш някакъв воден спорт…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here