Филмовата музика на Енио Мориконе: топ 10

0
13166

Шепа долари

Реклама

В някои филми музиката е фон. В други е приятно допълнение към онова, което се случва на екрана. В трети музиката е произведение на изкуството сама по себе си.

Филмите, по които е работил композиторът Енио Мориконе, са от третия вид.

Без музиката си тези филми не биха били класиките, които са. Можеш ли например да си представиш “Имало едно време на запад” без онази хармоника, чието звучене се е превърнало в символично за целия жанр уестърн?

По случай предстоящия концерт на Енио Мориконе в София на 10 декември събрахме 10 от най-известните му филмови музики на едно място:

“Шепа долари” (1964)

Това е филмът, който събира за пръв път Серджо Леоне, Енио Мориконе и Клинт Ийстууд и който става основа за съвместната им работа по няколко класически уестърна след това.

Саундтракът на филма е напълно нов като замисъл – испански китари, мъжки хор, звънчета и свирки. Комбинация, която се оказва повече от достатъчна, за да стане Енио Мориконе новият любим филмов композитор на киноманите по целия свят. Предупреждение: щом чуеш музиката и гледаш филма, има голяма вероятност да си купиш пончо и да се запишеш на конна езда (или поне да изгледаш всички филми на Серджо Леоне):

https://www.youtube.com/watch?v=Iu8z9S7lUFI

“Добрият, лошият и злият” (1966)…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here