Ив Сен Лоран

0
67

Yves Saint Laurent

Реклама

Основна фигура в живота на французина се явява неговият дългогодишен приятел и съдружник Пиер Берже. По онова време дизайнерът вече се е сближил с него. Така през 1961г. двамата полагат основите на модна къща „Ив Сен Лоран“. Берже я менажира, а Сен Лоран проектира моделите. Двамата създават истинска модна империя с инициалите YSL. Интимната връзка помежду им прекъсва през 1976 година, но Пиер и Ив остават добри бизнес партньори.

YSLНа 36 години Ив Сен Лоран става първият жив дизайнер, отличен от Metropolitan Museum of Art. Най-известните и красиви жени на XX век са почитателки и музи на французина. Той има уникален принос към дамската мода с модели като дамския костюм с панталон и смокинга, за които Сен Лоран се вдъхновява от мъжкото облекло.

През 80-те години здравословни и икономически проблеми започват да засенчват таланта на „модния диктатор на 20 век“, както той често е наричан. Ив Сен Лоран страда от депресия и се лекува от алкохолизъм. Известен с това, че никога не чете вестници и не слуша радио, стилистът напълно се е изолирал от света. „Всеки дизайнер е малко мегаломан – казва дясната му ръка Берже. – Единствената разлика е, че слабите дизайнери са щастливи мегаломани. Лоран беше нещастен мегаломан.“

Последната си модна колекция дизайнерът представя през януари 2001 г., а година по-късно официално се прощава с подиума с ретроспективно ревю в центъра „Жорж Помпиду“. Оттогава Ив Сен Лоран като че ли потъва някъде в Париж. Всъщност се оттегля в къщата си в Маракеш, Мароко. За него ще се чуе отново няколко години по-късно, на 2 юни 2008 г., когато светът научава за смъртта му.

Ив Сен Лоран

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here