Живот в рисунки: Уолт Дисни

0
368

Снежанка и седемте джуджета на ДисниПълнометражен анимационен филм? Това е лудост!

Реклама

Кратките анимационни филми вече не стигат на Дисни. Амбициите му се по-големи от това да прерисува Мики Маус, за да се справя с конкуренцията на Попай моряка. Той иска да направи първия пълнометражен анимационен филм – „Снежанка и седемте джуджета”.

Всички смятат, че това е лудост, която ще разори Дисни. Брат му и жена му се опитват да го разубедят, но без успех.

Работата по филма започва през 1934 г. и продължава до средата на 1937 г., когато парите на студиото свършват и Дисни е принуден да покаже филма в груб вид на кредитори от Bank of America, за да получи заем. Така той завършва филма, за да го покаже за пръв път пред публика на 21 декември 1937 г.

След края на филма публиката става на крака и дълго аплодира, а „Снежанка и седемте джуджета” става най-успешният филм на следващата 1938 г.

Успехът е признат от филмовата академия с уникален Оскар – една голяма и седем миниатюрни статуетки.

Специалният Оскар

След кратка пауза заради Втората световна война, през която компанията на Дисни прави образователни филми за военните, успехите продължават да се редят един след друг. Филми, телевизионни проекти, парка Дисниленд – до смъртта си Уолт Дисни постоянно се занимава с нещо ново, превръщайки компанията си от малко студио в огромна империя.

Уолт Дисни умира от рак на 15 декември 1966 г., десет дни след като навършва 65 години.

Човекът с най-много Оскари в историята

Уолт Дисни има най-много номинации за Оскар в историята – 59. Има и най-много спечелени статуетки – 26. Четири от тях са специални награди, като последната му е присъдена посмъртно.

Планетата на Дисни

През 1980 г. съветският астроном Людмила Карачкина открива малка планета, която нарича 4017 Disneya на името на Уолт Дисни.

Звездата на Дисни на Алеята на славата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here