Живот в рисунки: Уолт Дисни

0
368

Уолт ДисниХоливуд

Реклама

Вместо да се обезкуражи от фалита на тази втора негова компания, Дисни използва неуспеха, за да вземе едно важно решение – да напусне Канзас Сити и да се отправи към Холивуд.

Там той основава компания с брат си Рой – „Студиото на братя Дисни” – и двамата започват да разпространяват „Комедиите за Алис”. Това са серии, които Дисни е започнал да създава още в Канзас Сити, но не е могъл да разпространява. Те разказват за малкото момиченце Алис, което се играе от истинско дете. Останалите герои са анимирани. Сериите за Алис имат доста голям успех, като особено внимание привличат анимираните герои на Дисни.

Успехът продължава с Щастливия заек Освалд – герой, нарисуван от Ъб, – който става изключително популярен. Междувременно Дисни е наел и други свои колеги-аниматори от Канзас Сити и се е оженил. По всичко личи, че животът и кариерата му се нареждат много добре.

Но предстои една непредвидена трудност.

Филмите на Дисни се разпространяват от Чарлз Минц чрез Universal Pictures. През 1928 г. Дисни отива в Ню Йорк при Минц, за да преговаря за по-високо заплащане за себе си и компанията си за филмите.

Минц обаче има други планове. Той не само че не дава повече пари за филмите на Дисни, но и му казва, че смята да намали заплащането. Освен това Минц се е подсигурил с договори с всички основни аниматори на Дисни – без Ъб – и казва, че ако Дисни не се съгласи с намаленото заплащане, той ще си основе собствено студио с тези аниматори. При това положение Universal ще могат да правят филмите за Освалд, защото те са носители на авторските права върху героя. И Дисни няма да им е необходим.

И тъй като днес знаем кой е Уолт Дисни, а за Чарлс Минц чуваме за пръв път, можеш да се досетиш кой е излязъл победител в тази борба.

Дисни казва „Не” на Минц и загубва целия си екип. Загубва и заека Освалд. Компанията „Уолт Дисни” ще успее да си върне правата върху анимирания герой от NBC Universal 78 години по-късно, през 2006 г.

Ударът под кръста, който Дисни получава от Минц, го оставя съвсем сам. Единствено Ъб е останал с него. И от тази привидно безнадеждна ситуация се ражда един от най-популярните герои на нашето време: Мики Маус.

Мишката Мики…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here