В ритъма на реге: Боб Марли

0
6115

Боб Марли
Последният концерт

Реклама

От Италия Боб Марли заминава за САЩ, където Боб Марли пее за последно пред публика в Питсбърг на 23 септември 1980 г.

От 1977 г. Боб Марли знае, че има меланома – злокачествено кожно образувание – под нокътя на големия пръст на единия си крак. Лекарите му предлагат ампутация на пръста, но той не се съгласява.

Два дни преди концерта в Питсбърг през 1980 г. Марли научава, че ракът се е разпространил. Следват месеци на борба със заболяването, която обаче няма успех.

През май 1981 г., след опит за лечение в Германия, Боб Марли решава да се върне в Ямайка. Така и не успява – умира в болница в Маями, на път за дома, на 11 май 1981 г.

Символът

Следват признанията – от Ямайка, която му осигурява погребение с държавни почести, от все по-големия брой почитатели, от музикалната индустрия, която продължава да награждава и Боб Марли, и творбите му, години след смъртта му.

Малко по малко Боб Марли се превръща в символ, който обаче, според писателя Дейв Томпсън, автор на „Реге и карибската музика”, не е съвсем верен символ. Томпсън казва:

„Боб Марли е една от най-популярните и най-зле разбрани фигури в модерната култура… Без съмнение машината е осакатила Марли. От архивите е изчезнало детето от гетото, което е сънувало Че Гевара и Черните пантери и е слагало техни плакати по стените на звукозаписните студиа; което е вярвало в свободата и в борбата, която е необходима за тази свобода; чиито герои са били Джеймс Браун и Мохамед Али; чиито бог е бил Рас Тафари и чието причастие е била марихуаната. Вместо това Боб Марли днес е усмихнат образ на доброжелателството, слънце, палмово дърво и поредижца от хитове, които се сипят от радиото като бонбони. Разбира се, всичко това му е осигурило безсмъртие. Но и го е унизило до непознаваемост. Боб Марли струваше повече от това.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here