В ритъма на реге: Боб Марли

0
6115

ExodusДокато Боб Марли се превръща в световна звезда, в Ямайка политическият живот става все по-сложен, като различните партии са почти във война помежду си. С цел да насърчат конструктивния диалог, властите организират безплатен концерт, на който ще пее и Боб Марли.

Реклама

Това явно не се е харесало на всички обаче, защото два дни преди концерта има опит за покушение над Боб Марли. Той остава невредим и въпреки всичко пее на концерта. След това обаче заминава за Великобритания и заживява в относителна изолация. Но не спира да твори – следват албумите „Exodus“ (1977) и „Kaya“ (1978), които са още по-успешни от предишните в комерсиално отношение.

През 1978 г. Боб Марли участва в още един голям концерт в Ямайка – One Love Peace Concert, – който също цели да промотира разбирателство между политическите актьори. На този концерт Боб Марли кани на сцената лидерите на двете основни враждуващи партии и ги кара да си стиснат ръцете. Заради това музикантът получава Медал за мир от ООН.

През същата година излиза вторият албум с изпълнения на живо на Марли и групата му – Babylon By Bus. Следват турнета по целия свят, още два албума – Survival и Uprising – и концерти, които непрестанно чупят рекорди по посещаемост. Върхът в концертната кариера на Боб Марли е концертът в Милано, Италия, през 1980 г., когато публиката наброява 100 000 души.

https://www.youtube.com/watch?v=kFP141gOLxY

Последният концерт…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here