В ритъма на реге: Боб Марли

0
7094

Боб МарлиТова обаче не продължава дълго – Боб Марли продължава да иска да се занимава с музика и успява да влезе в средите на музикалните продуценти от Ямайка.

Реклама

През 1962 г., на 17-годишна възраст, той записва първите си няколко сингъла – Judge Not, Terror, One Cup of Coffee, – които не са особено успешни.

Това обаче не отказва младия музикант. Заедно със своя приятел от детските години Невил Ливингстън, известен като Бъни Уейлър, Марли започва да ходи на музикални уроци при Джо Хигс – един от успешните музиканти на онова време. Покрай уроците Боб Марли и Бъни Уейлър се запознават с Питър Тош и тримата стават не само добри приятели, но и основата на бъдещата група Bob Marley and the Wailers.

Групата малко по малко започва да привлича интерес на местно ниво с музиката си, която отразява социалните проблеми на бедните хора в Ямайка. Скоро се появява и интерес от страна на музикалните продуценти.

Това е времето на първите хитове на Боб Марли и групата му – Simmer Down, Rude Boy, I’m Still Waiting и първа версия на бъдещия хит One Love.

Малко по малко музиката на острова се променя и развива и това се отразява и на музиката, която прави Боб Марли. От ска и рокстеди постепенно се ражда реге – музиката, която се свързва колкото с Ямайка и Боб Марли, толкова и с Растафари.

Растафари

В Тренч Таун Боб Марли се среща не само с живота в гетото и с първите си музикални продуценти, но и с идеологията Растафари, която ще окаже огромно влияние и на идеите, и на творчеството му.

Някои наричат Растафари религия, въпреки че не е много сигурно дали това е точно. Това е идеология, основана едновременно на християнството, африканската традиция и вярата в месията. Последователите на Растафари вярват не само че Исус Христос е бил месия, но и че има и друг, съвременен месия – императорът на Етиопия Хайле Селасие Първи.

Растафарианството до голяма степен се е развило именно в Ямайка. То е философско и социално движение, което отрича материализма и потисничеството и приема употребата на канабис като средство за духовно просветление.

През 1966 г. Боб Марли вече е истински последовател на растафарианството, включително и във външния си вид – по това време започва да носи косата си на расти. По същото време той се жени за Рита Андерсън.

Успехът…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here