Леополд фон Захер-Мазох и мазохизмът

0
14125

Леополд фон Захер-МазохЧовекът, от чието име идва думата “мазохизъм” – това би била кратката визитка на тази сложна и мрачна личност, за която днес се знае доста малко.

Реклама

Леополд фон Захер-Мазох се ражда на 27 януари 1836 г. в Лвов, Украйна (тогава градът се казва Лемберг и е част от Австрийската империя). Баща му е австриец, а майка му – украинка.

Животът на Леополд започва доста трудно – той е слабичко дете и околните се страхуват, че няма да преживее много. Когато обаче майка му му намира дойка – здрава украинска селянка, – нещата се подобряват за малкия Леополд. По-късно той ще каже, че дойката му е тази, която му е дала не само здраве, но и душа.

Именно от нея той чува за първи път историите за живота в Галиция (историческа област около днешен Лвов и украинско-полската граница). Тези приказки до голяма степен стават основата на бъдещото творчество на Захер-Мазох като писател. Той дори прекарва известно време като дете в селото на дойката, попивайки песни, приказки и легенди, които години по-късно ще претвори в късите си разкази.

Тези разкази имат голям успех и Захер-Мазох става популярен автор, когото сравняват с Тургенев и Мопасан. Колкото и да е известен с тези си творби обаче, има нещо, с което е още по-известен – той дава името си на мазохизма.

Господарката

И в творчеството, и в живота си Леополд фон Захер-Мазох иска жените да са властни. И, по възможност, облечени в кожи. Най-добре само по кожено палто. (Има се предвид необработена кожа, а не съвременната представа за кожени дрехи – бел.ред.)

“Под бича на красива жена сетивата ми за пръв път осъзнаха значението на жената. В своята кожена дреха тя ми изглеждаше като разярена кралица и оттогава тя се превърна в най-желаната жена на Божията земя. Нищо не може да разпали страстта ми повече от тиранията, жестокостта и особено измяната на красивата жена.”

Това е цитат от най-известното произведение на Захер-Мазох – “Венера в кожи”.

Кожените дрехи и камшикът са любими символи за Захер-Мазох. Казват, че като видел красива жена, той казвал за нея: “Бих искал да я видя в кожи.”

Животът, литературата и жените…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here