Флеминг, Иън Флеминг

0
6142

Скица на Джеймс Бонд, нарисувана от ФлемингДжеймс Бонд и Иън Флеминг

Реклама

Главният герой на Флеминг е агентът от MI6 (Тайното британско разузнаване) Джеймс Бонд, известен още с кодовия си номер – 007 (вляво – скица на Джеймс Бонд, нарисувана от Флеминг).

Името на героя доста затруднява Флеминг. Той си представя 007 като „много тъп, безинтересен човек, на когото нещата просто се случват”. Затова му трябва име, което да е също толкова безинтересно, и в крайна сметка се спира на името на американския орнитолог Джеймс Бонд, експерт по карибски птици. Струва му се, че това е най-тъпото име, което някога е чувал.

Самият Флеминг е орнитолог и има книгата на Бонд за карибските птици. По-късно писателят споделя с жената на Бонд: „Открих, че неговото кратко, неромантично, англо-саксонско и въпреки това много мъжествено име е точно това, което ми трябва. И така се роди втори Джеймс Бонд.”

Образът на агент 007 е базиран на реални хора, които Флеминг е познавал по време на войната. За да създаде Джеймс Бонд, той взима черти от всички разузнавачи и командоси, с които е работил.

На външен вид Бонд е „добре изглеждащ по тъмен, доста жесток начин” и Флеминг твърди, че си го представя подобен на композитора, певец и актьор Хоуги Кармайкъл. Много историци обаче смятат, че когато е описвал Джеймс Бонд, Флеминг по-скоро е описвал себе си.

Някои от чертите и навиците на Бонд писателят със сигурност е взел от себе си. И Флеминг, и Бонд обичат бъркани яйца и хазарт и използват едни и същи козметични марки.

Романите, филмите и последната почивка в Ямайка…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here