Пийт Бест – забравеният барабанист на „Бийтълс”

0
1144

"Касба"

Реклама

Повечето нощни клубове в Ливърпул в края на 50-те имат политика в тях да се свири само джаз. Затова през 1959 г., след като припечелва пари от конни надбягвания, Мона Бест решава да отвори кафе клуб, където да се свири музиката на младите хора от онова време – рокендрол. Идеята е и на сина й Пийт, който тогава е на 18 години.

С това кафе (вляво – сцената му) са свързани първите стъпки на „Бийтълс”. Там те ще срещнат Пийт Бест, техния първи барабанист, който обаче завинаги ще остане в сянка, далеч от огромната известност на групата.

Кафе клуб „Касба” отваря врати в мазето на Мона през август 1959 г. Тя се заема с идеята с ентусиазъм, като дори поръчва кафе машина – нещо, с което никой друг клуб не може да се похвали по това време. Мона иска синовете й Пийт и Рори и техните приятели да могат да се забавляват в нейния клуб.

За първата вечер Мона е поканила една група да свири, но те се отказват в последния момент. Китаристът на групата е Джордж Харисън. Той казва на Мона, че има няколко приятели, които могат да свирят на откриването, и така Джон Ленън и Пол Маккартни за пръв път стъпват в „Касба”. Тогава Ленън, Маккартни, Харисън и Кен Браун са известни като училищната група “The Quarrymen”. Преди откриването те дори помагат на Мона да боядиса мазето.

Бест и Маккартни

Групата има успех, след първата вечер опашките пред „Касба” стават все по-дълги. Освен тях, много млади рокендрол групи получават първия си шанс именно в „Касба”.

През 1960 г. „Бийтълс” получават една от първите си покани за участия. Агентът им Алън Уилямс ги урежда да свирят в Хамбург, но казва, че не е особено впечатлен от тях и че се надява да намери по-добра група, която да свири след тях и да оправи впечатлението. Затова Пол Маккартни се заема да реши един основен проблем – по това време „Бийтълс” все още нямат постоянен барабанист.

Тогава Маккартни предлага на Пийт Бест да замине с тях за Хамбург (вдясно – те двамата). Доскоро Пийт Бест е свирил със своя група в „Касба”, но тя се е разпаднала.

На Пийт му се налага да направи важен избор…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here