Дом Периньон и шампанското

0
2897

Дом ПериньонНеговата тайна е в така наречената втора ферментация на виното, която се случва в бутилката. (Най-вероятно първото шампанско се е появило случайно, именно при непредвидена втора ферментация на обикновено вино.) Тя се постига с помощта на захар и мая, добавени към вече ферментирало веднъж вино. През 17 и 18 век обаче не можели да уцелят пропорциите, въглеродниятдиоксид във виното ставал прекалено много, налягането се увеличавало и вместо тапата просто да хвръкне, направо се пръскала цялата бутилка.

Реклама

Този метод за производство на газирано вино е най-сложният и най-скъп от всички и именно по него работил монахът Пиер Периньон. Методът е известен като Méthode champenoise (шампански метод). Монахът работил и по така модерните днес органични методи за производство – не искал да Дом Периньонслага във виното никакви нехарактерни съставки. Предполага се, че той е първият, който е предложил различните сортове грозде първо да се смесват, а после да отиват в пресата.
 
Името на Пиер Периньон е предшествано от титлата „дом”, която е знак за голямо уважение. Използвала се е за монаси, като коренът на думата е същият като на латинското Dominus (бог). Женският вариант на „дом” е „дама”.

От монаха Дом Периньон, на когото даже рождената дата не се знае, са останали думите: „Ела бързо! В момента вкусвам звездите!”, казани в момента, в който опитвал поредната бутилка шампанско. Не можем да сме сигурни, че точно това е казал, но пък метафората е доста добра.

През 1921 г. е произведена първата бутилка „Дом Периньон”…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here