Аертон Сена, състезанията и търсенето

0
13091

Аертон Сена
снимка: Instituto Ayrton Senna, Wikimedia Commons

Реклама

За Аертон Сена автомобилните състезания не са просто спорт, а пътуване към себе си, опознаване на собствената същност.

Това е човек с особена харизма, за когото някои казват, че карал като обладан от демони. Самият Сена всъщност е дълбоко религиозен, което плаши околните още повече – неговият приятел и съперник на пистата Ален Прост казва, че се страхува, че Сена е опасно луд и че смята Господ за свой втори пилот.

Всичко започва на 21 март 1960, когато Аертон Сена да Силва се ражда в богато бразилско семейство. Има всичко, от което едно дете се нуждае, включително и миниатюрна състезателна количка, която получава от баща си за четвъртия си рожден ден. И от която вероятно започва любовта към автомобилите.

На 13 години Сена за пръв път участва в състезание по картинг, което печели. По същото време той вече е започнал да гледа по телевизията с огромен интерес състезанията от Формула 1.

На Аертон Сена не му се налага да се състезава за пари. Напротив, състезателната му кариера е избор пред това да стане част от бизнеса на баща си. Желанието му да се състезава е част от неговото лично търсене на собствените му граници, от един непрестанен стремеж към себепознаване.

На 21 години Сена заминава за Великобритания, където в продължение на три години участва в състезания и печели пет титли. През същата година той се жени за приятелката си от детство Лилиан, която обаче не успява да се адаптира към състезателната кариера на Сена в Англия и двамата бързо се развеждат.

1984 г. поставя началото на нов етап в живота на Сена – тогава той за пръв път участва в състезанията от Формула 1.

Дебютира с Toleman…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here