Федерико Фелини

0
54


През 50-те
Фелини снима филми в традицията на неореализма – течение, чиито филми са за герои-бедняци от работническата класа. Характерни за тези филми са дългите кадри, снимките извън студио и непрофесионалните актьори.

Реклама

По същото време Фелини е повлиян и от работата на Карл Юнг. Идеите на Юнг за архетипите, сънищата и колективното неосъзнато се забелязват ясно във филмите на Фелини „8 ½”, „Джулиета на духовете”, „Сатирикон”, „Казанова” и „Градът на жените”.


Филмите
на Фелини спечелват всеобщо признание – четири от тях печелят Оскар за чуждоезичен филм. „Сладък живот” пък му спечелва Златната палма на фестивала в Кан, както и място в историята на езиците – именно от този филм произлиза думата „папараци”. Един от героите във филма, който е фотограф, се казва Папарацо и оттам името става нарицателно. Освен това „Сладък живот” се счита за една от филмовите емблеми на 60-те. Това е една панорама на живота в съвременна Италия, видян през погледа на един журналист (в ролята – Марчело Мастрояни, актьорът, когото наричат алтер егото на Фелини). Една от най-известните сцени от филма е тази на Мастрояни и Анита Екберг във фонтана Треви в Рим:

https://www.youtube.com/watch?v=v/_99e25pmd5c&rel=1

Героите на Фелини са меко казано странни. Картините, които ни показва той във филмите си, са смесица от видения, фантазии, желания, спомени. Влиянието на този тип сцени е дотолкова свързано с филмите на Фелини, че те се наричат „фелиниески” – това са сцени, които представят реална и обикновена ситуация, в която обаче изведнъж се случва нещо като халюцинация, видение, сън…

Федерико Фелини няма специално образование в областта на киното.

През 1993 г. Фелини получава Оскар за цялостно творчество – „заради постиженията му в киното, които са вълнували и забавлявали публиката по целия свят”. Същата година, на 30 октомври, Фелини и Джулиета Мазина празнуват 50 години от сватбата си. На следващия ден великият режисьор получава инфаркт и умира на 73-годишна възраст. От творбите му се учат съвременни режисьори като Уди Алън, Дейвид Линч, Стенли Кубрик, Мартин Скорсезе, Педро Алмодовар, Емир Кустурица и др.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here