Марко Поло

0
304

КорабМарко Поло и семейството му прекарали 17 години в двора на Кублай хан. Към края на този период те вече нямали търпение да си тръгнат, въпреки че Марко описва красотите на Изтока и това колко влюбен бил в тях. Причината – семейство Поло вече били събрали много големи богатства и се страхували, че след смъртта на Кублай – по това време той наближавал 80-годишна възраст – те няма да могат да си ги изнесат от страната. (Говорим за търговци все пак!) Макар и да не му се искало, Кублай хан ги пуснал да си ходят в родната Венеция… Следвало дълго и мъчително морско пътуване от Китай, през Индийския океан, към Европа.

Реклама

През всички пътувания на семейство Поло, още от първата им среща с Великия хан, владетелят ги пазел. А именно – дал им един своеобразен паспорт, една златна плочка, която показвала на всеки, когото търговците срещали по пътя си, че тези хора са пазени от Кублай хан. Тази плочка помагала на семейството дори след смъртта на хана, по пътя към дома.

Три години след завръщането си във Венеция Марко Поло записал всичко, което бил видял в Далечния Изток. Книгата му „Пътуванията на Марко Поло” имала огромно влияние в тогавашна Европа, защото показала един свят, за който хората не знаели почти нищо и който бил Марко Полоза него като на измислици…

Най-интересното обаче все още предстои. Марко Поло умира във Венеция и на смъртното си легло казва следното: „Разказах само половината от това, което съм видял!”

Оттам нататък започват споровете на учените. Според някои Марко Поло изобщо не е стигнал до Китай, защото в писанията му не се споменават неща, които са характерни за онези земи и които няма как да е пропуснал – Великата китайска стена, чая, калиграфията (особено първото изглежда доста големичко, за да не се забележи.) Неговото име не било записано и в аналите на империята, в които се записвали всички чуждестранни посетители.

Така или иначе, факт е, че книгата му става много популярна и полезна, независимо от съмненията. Нещо повече, приносът на Марко Поло е много по-голям от описанието на далечни земи – той се показва като човек, който е в състояние да разбере култури, много различни от неговата собствена, което е огромно постижение. Също така, благодарение на описанията му за Пътя на коприната…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here