Зигмунд Фройд

0
1056

Зигмунд Фройд

Реклама

Наричат го „бащата на психоанализата”. Някои го приемат безрезервно, други го оспорват. Но фактът си е факт – това е една от най-забележителните фигури в световната психология и психиатрия.

Зигмунд Фройд се ражда в еврейско семейство с името Зигизмунд Шломо Фройд на 6 май 1856 в Прибор (Фрайбург), Австрийската империя (сега Чехия). Още от малък той показвал забележителен интелект. За щастие това било оценено от родителите му, които въпреки бедността си направили всичко възможно малкият Зигмунд да получи добро образование. След шест години в Университета във Виена Фройд излиза като специалист по неврология и психиатрия. И въпреки че той работи и по неврологични проблеми, най-голяма известност му носи работата му като психиатър.

През 1886 Фройд се жени, но може би избира грешната сестра – има много сериозни предположения, че е имал връзка с балдъзата си, както и че тя е забременяла от него и е направила аборт.

Фройд е един от първите привърженици на кокаина като стимулант и обезболяващо средство.Той написал цял труд за ползотворните ефекти на кокаина като лекарство за много заболявания и идеите му били доста добре приети. Но по същото време той предписал кокаин на друг свой приятел лекар, Ернст фон Флайшл-Марксов, който страдал от пристрастяване към морфин. Фройд смятал, че кокаинът ще излекува фон Флайшл-Марксов, но всъщност резултатът бил още по-тежко пристрастяване и кокаинова психоза. Няколко години по-късно пациентът починал. Фройд бил потресен от тези събития.

Не по-малко болезнен за Фройд бил фактът, че неговият колега Карл Кьолер обрал лаврите за въвеждането на кокаина в медицината като обезболяващо, тъй като Фройд не бил писал за тези негови свойства, макар и да ги знаел. През 1884 Кьолер съобщил за благоприятния ефект на кокаина при деликатни операции на очите. Той получил всичката слава за откриването на медицинската полза кокаина, защото скоро щяло да се докаже, че, наред с тежките случаи на пристрастяване и предозиране на кокаин, именно употребата му в очната хирургия е една от малкото безопасни и полезни.

Всичко това…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here