Войната за Дядо Коледа

0
115

Бяла мечкаВторият лагер: Лапландия

Реклама

Северна Европа обаче не е съгласна да остави дядо Коледа при белите мечки. Вместо това всяка скандинавска държава се опитва да прибере добрия старец при себе си, като може би най-успешна е Финландия. Финландците са успели да наложат Лапландия като дом на дядо Коледа.

Първоначално точното място на жилището е доста широко понятие – планината Корватунтури. Затова, за да няма никакви съмнения, финландците вадят туристическата карта от ръкава си – построяват Селото на дядо Коледа близо до Рованиеми, главния град на провинция Лапландия. Откъдето и да го погледнеш, това си е удар под кръста срещу другия лагер, защото американците едва ли ще тръгнат да строят селце на полюса, най-малкото защото той е ничия територия.

И така, на безлюдния Северен полюс финландците отговарят с цял комплекс – лунапарк, работилницата на Дядо Коледа, пощенска станция, ресторанти, магазини, дори един на „Сваровски”. Всичко това определено е по-забавно от полюса.

Селото на Дядо Коледа

Но на всички останали явно не им харесва идеята Дядо Коледа да е изключителна собственост на Финландия. Затова на много други места отговарят с контрамерки – приемат писма до добрия старец и даже им отговарят.

Може би най-известният пощенски адрес на дядо Коледа е: Дядо Коледа, Северен полюс HOH OHO, Канада. (Да, HOH OHO е Хо-хо-хо!) Този адрес е създаден от канадските пощи, след като през 70-те години пощата в Монреал била залята с писма за дядо Коледа. За да не разочароват децата, пощенските служители започнали да отговарят на писмата. Децата отвърнали на удара и започнали да пишат още повече писма с всяка изминала година. (Досадници!) Така канадските пощи създали адреса, както и програма за отговаряне на писмата. Всяка година около милион деца пращат писмата си на този адрес и всяко получава отговор на родния си език.

Както споменахме, Северният полюс не е ничия територия, въпреки че петте околни държави – Канада, САЩ (Аляска), Дания (Гренландия), Русия и Норвегия – имат териториални претенции към него. Така че канадските пощи малко са избързали да сложат свой пощенски код на Северния полюс, но на война всичко е позволено, а тук все пак говорим за борба не за друго, ами за самия Дядо Коледа (който върви в комплект с тълпи от туристи).

Още по темата: Метаморфозите на Дядо Коледа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here