Най-новата подводница на британския флот

0
24

Амбуш

Реклама

Огромна, тиха и много опасна – така може да се опише „Амбуш”, най-новата суперподводница на британския кралски флот.

Тя е с 50% по-голяма от подводниците, които ще смени и е много по-тиха. Казват, че перките й произвеждат по-малко шум от бебе-делфин. Това я прави засичането й от вражески съдове на практика невъзможно.

Ядреният реактор на „Амбуш” е толкова мощен, че може да захранва град с големината на Саутхемптън (над 200 000 души население), разказва вестник „Дейли Мейл”. „Амбуш” не се нуждае от зареждане с гориво и може да преработва солената морска вода в прясна вода и кислород. Така подводницата ще се грижи за 98-членния екипаж в случай на криза.

Колкото до отношението й към врага, то не е много приятелско – снарядите й могат да унищожат вражески съдове на повече от 1000 мили разстояние. „Амбуш” е оборудвана с 28 снаряда – комбинация от ракети Tomahawk и торпеда Spearfish.

Дори приближаването на вражески сили до „Амбуш” обаче е съмнително – нейните сонарни и радарни системи улавят присъствието на кораби на 3000 морски мили разстояние (една морска миля = 1,85 километра). Това означава, че докато е разположена в Ламанша, тя ще може да засече кораб, който напуска пристанището на Ню Йорк.

„Амбуш” е дълга близо 90 метра и тежи 7400 тона. Тя може да обиколи Земята, без да й се налага да се показва на повърхността на водата. Една нормална нейна мисия продължава десет седмици, но на теория подводницата може да остане под водата през всичките 25 години живот, които са й предвидени. Скоростта на „Амбуш” е 20 възела, което й позволява да измине 500 мили за един ден.

Построяването на „Амбуш” е струвало 1,2 милиарда паунда. Тази сума е по-голяма от предвидената, а и построяването на подводницата е отнело повече време, отколкото е било планирано, затова от британския кралски флот имат изключително високи очаквания от „Амбуш’.

{morfeo 484}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here