Трудният път към домакинството на Евро 2012

0
33

Часовникът, отброяващ времето до началото на Евро 2012, Лвов
Часовникът в Лвов, Украйна, който отброява времето до началото на Евро 2012. Снимка: Petar Milošević, чрез Wikimedia Commons

Реклама

Политиката и икономиката

За да бъде ситуацията още по-сложна, политическите процеси в Полша и Украйна добавиха към проблемите по организирането на първенството. През есента на 2007 г. полският парламент се саморазпуска, което води до предсрочни избори. През същата година в Украйна също има политическа криза, при която президентът разпуска предсрочно парламента и също се стига до ранни избори.

На всичкото отгоре подготовката на Полша и Украйна съвпада с икономическата криза, която води до допълнителни проблеми. В един момент украинците казват, че им е трудно да продължат с работата по инфраструктурата, а ремонтът на стадиона в Киев, където трябва да се състои финалът, изостава.

Въпреки всички проблеми обаче УЕФА не отне домакинството на двете държави, като президентът на федерацията Мишел Платини лично държеше на европейско първенство по футбол в Източна Европа. Не че той самият не намекна през 2010 г., че Германия и Унгария може да заменят Украйна в домакинството на турнира. В крайна сметка обаче нещата се успокоиха. През 2011 г. делегация на УЕФА посети Украйна и Платини обяви, че страната е буквално готова за Евро 2012.

И така, всичко е наред?

Стадионите и инфраструктурата вероятно са готови, обаче това не бяха единствените проблеми, които двете бивши комунистически държави срещнаха при организирането на Евро 2012.

Бойкоти, надути цени на хотелите и жестокост към бездомните животни – това са част от проблемите, за които стана ясно по време на подготовката на Полша и Украйна за домакинство на европейското първенство. Повече за тях – в следващия материал по темата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here