Прадедите ни са били по-силни от нас

0
254

Как се е случило това?

Реклама

Според МакАлистър основна вина има индустриалната революция, след която машините са заменили огромна част от физическия човешки труд и така човекът малко по малко е станал по-слаб.

Разбира се, причините са доста по-сложни и включват както околната среда, така и генетични фактори. Ако праисторическите мъже са били доста по-силни от нас, това е защото в онези времена физическата сила е била единственият им шанс за оцеляване. Затова еволюцията е направила костите им по-дебели и здрави, крайниците – по-къси, а мускулатурата – по-силна.

Кроманьонец Преди да уседнат и да станат земеделци и скотовъдци, прадедите ни са разчитали основно на събирачеството и ловуването, за да оцеляват. Диетата им се състояла най-вече от плодове и месо и всъщност те са водели доста здравословен живот. Кроманьонците – първите хора, в чиято анатомия вече можем да познаем съвременния човек, – вероятно са били високи около два метра, здрави и мускулести и с по-големи мозъци от съвременните хора.

Вероятно именно земеделският начин на живот е променил нещата. Антропологът Джаред Даймъндс дори нарича земеделието „най-голямата грешка в историята на човечеството”.

Преминаването от преследване на животните към тяхното опитомяване и смяната на събирачеството със земеделие имали смисъл, защото улеснили живота на прадедите ни и така телата ни бавно започнали да се променят. Хората уседнали, започнали да се специализират в различни дейности и спрели да гонят животни по горите. Същевременно обаче прадедите ни започнали да ядат по-малко месо. А уседналият живот и струпването на много хора на едно място без особено добри хигиенни условия довели и до разпространение на различни болести. Хората станали значително по-малко здрави.

Последната засега промяна обаче била към по-добро. Тя не може да се обобщи с една дума – в нея се включват изобретяването на тоалетната, по-доброто разбиране на хигиената, появата на антибиотиците и изобщо напредъкът на медицината, знанието за правилното хранене. Така в рамките на последните стотина години хората малко по малко стават по-здрави и силни, за пореден път променяйки тялото и начина си на живот. Кой знае, може скоро отново да имаме шанс да се сравним по здраве и сила с далечните си прадеди.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here