Най-старите футболни правила

0
259

Според тях бутането с ръце е позволено, но ритането и спъването са абсолютно забранени.

Реклама

Най-старите футболни правила

Създаването на правила на играта е важен момент в историята на футбола. Дълго време играта се играе по различни правила в различните английски градчета, като понякога всеки футболен клуб си има свои собствени.

Правилата на „Шефилд”

Един от тях е футболен клуб „Шефилд” – най-старият футболен клуб в света. Само една година след създаването си през 1857 г. клубът приема свои правила, които се записват и които сега се смятат за най-старите писани правила на играта.

През юли 2011 г. аукционната къща Sotheby’s ще предложи на търг две копия на правилата като част от цял исторически архив, предоставен от „Шефилд”. Очаква се цялата колекция да се продаде за между 800 000 и 1,2 милиона паунда.

Едното копие е оригиналната чернова на правилата, написана на ръка през 1858 г., а другото е единственото оцеляло до днес печатно копие на първото издание на правилата от 1859 г. Заглавието на печатното копие е „Правила, предписания и закони на футболен клуб Шефилд”.

„Много от аспектите на футбола, които днес смятаме за даденост, идват от Шефилд”, казва Габриел Хийтън от отдела за книги и ръкописи на Sotheby’s. Той посочва няколко такива аспекта: футболните екипи, идеята за футбола като спорт за гледане и идеята за мачове между клубовете.

Най-старите футболни правила

Старите правила

Както може да се очаква, правилата от 1858 г. не са съвсем същите като правилата днес. Точка пета от тях например гласи следното: „Бутането с ръце е позволено”, но добавя и друго: „но ритането и спъването не се приема за честно при никакви обстоятелства”.

Точка осма пък казва, че „топката може да се бута и удря с ръка, но да се държи в ръце (освен в случай на спечелен свободен удар) е напълно забранено”.

От Шефилд до днес

Има и неща, които са характерни за съвременния футбол и които водят началото си именно от „Шефилд” и неговите правила. Такива са свободният удар, корнерът и неподвижната напречна греда на вратата.

Първото клубно дерби

Скоро след създаването на футболен клуб „Шефилд” и приемането на правилата му следва и първият записан в историята мач между два футболни клуба. Той се играе през декември 1860 г. между „Шефилд” и „Халъм”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here