История на виното

0
234

Средновековен монах пие вино

Реклама

Средните векове – всеки ден вино

В средновековна Европа било нормално на всяко ядене да се сервира вино. Често разреждали виното с вода, за да не прекаляват с алкохола. Съотношенията достигали до 4-5 части вода на 1 част вино.

Вече имало голямо разнообразие от червени и бели вина, а в Португалия се появила и система за наименуването им. Като цяло страните от Южна Европа били по-напред с виното – топлият климат е благоприятен за лозята. Северните народи предпочитали бирата, защото вносното вино им било твърде скъпо.

Тъй като виното е съществена част от католическата меса, малко по малко монасите започнали да правят вина, като сред най-активните били бенедиктинците – Дом Периньон е бенедиктински монах.

Само че едва ли тогава религиозните католици са се сещали за римляните, от които до известна степен са взели връзката между виното и религията. И добре, че не са се сещали, защото щеше да им стане лошо – по време на Вакханалиите в древен Рим в чест на бога на виното Бакхус жертвите на животни и оргиите били като добро утро. В началото на тези пиянски събирания, които се случвали тайно веднъж годишно, присъствали само жени. Когато официално пуснали и мъжете, Вакханалиите станали по пет на месец.

Вакханалия

19 век – филоксерата

През 19 век филоксерата унищожила огромна част от лозята в Европа, причинявайки огромни щети за онези, които се занимавали с вино. От друга страна обаче това било полезно, защото само най-добрите и здрави лозя оцелели, за да продължат да оформят историята и културата на виното.

Още: Виното и храната – как да ги съчетаем

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here