Защо Исландия иска да забрани порното

0
19

Порното - забраненоПрез 2009 г. страната въведе глоби и възможност за ефективно лишаване от свобода за всеки, който се възползва от услугите на проститутка. Интересно е, че на самите проститутки не се налага наказание – на тях законът гледа като на жертви на престъпление.

Реклама

През 2010 г. Исландия забранява стриптийз клубовете.

Колкото до разпространението и продажбата на порнография, от юридическа гледна точка в Исландия то е незаконно от 1869 г.

Парадоксално походът срещу секс индустрията в страната всъщност до голяма степен се дължи именно на нейната либералност, част от която е отношението към жените.

Силното феминистко движение на страната е един от най-големите поддръжници на забраната на онлайн порнографията, особено на онази, която включва насилие или унизително отношение към жените.

Как обаче може на практика да се установи подобна забрана?

За да се забрани порнографията, в която има насилие или унизително представяне на жените, тези термини ще трябва да се определят ясно в законите. След което държавата ще трябва малко или много да установи наблюдение и контрол над интернет комуникациите, което ще е изключително трудно.

А какво става с порнографията офлайн?

Досегашните усилия на Исландия да регулира секс индустрията офлайн не са дали категорични резултати.
След забраната на стриптийз клубовете 2 от тях все пак остават отворени. Преди това са били 15 (населението на цялата страна е малко над 300 000 души).

Колкото до проституцията, едва 20 случая са стигнали до съд от 2009 г. насам.

А близо 150-годишната забрана на разпространението на порнография си е останала само на хартия. Порнографски списания могат да се намерят по магазините и разпространението им не се възпрепятства на практика.

Всичко това показва, че дори и да успее с прокарването на забраната на онлайн порнографията, на Исландия ще й е много трудно да приложи една такава забрана на практика.

Самото прокарване на новото законодателство също може да се окаже затруднено, ако правителството загуби изборите, които са утре, на 27 април. В този случай е много вероятно планът да загуби инерция и да бъде изоставен.

Както посочва The Economist, ако все пак забраната бъде въведена, Исландия ще се окаже в много странна компания. В нея са например страни като Саудитска Арабия, която забранява стриптийз клубовете, проституцията и порнографията. Само че освен това тя забранява на жените да шофират и да пътуват без разрешението на съпруга си и ограничава правото им да гласуват.

Още по темата:

Професия хетера

Легалната проституция: разходка сред Червените фенери

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here