Другата страна на Евро 2012

0
1207

Евро 2012

Реклама

За феновете спортните събития са забавление и емоция. Само че понякога зад едно спортно събитие стоят и неща, които нямат общо със спорта, нито със забавлението и емоцията. Това важи и за Евро 2012.

Бойкотите

Още откакто стана ясно, че Евро 2012 ще се проведе в две бивши социалистически страни от Централна и Източна Европа, проблемите сякаш следваха един след друг. На Полша и Украйна не им беше много лесно да организират такъв голям турнир в условията на политически кризи и икономически трудности.

Наскоро стана ясен и още един проблем – някои западни политици обявиха, че ще бойкотират мачовете от Евро 2012 в Украйна заради бившия украински премиер Юлия Тимошенко.

Тимошенко е в затвора от лятото на 2011 г. Тя беше осъдена заради няколко неща, включително злоупотреба с власт, свързана с договореностите за внос на природен газ от Русия.

Западните демокрации обаче смятат процеса срещу Тимошенко за политически. Наричат го „селективна справедливост”, дирижирана от политическия опонент на Тимошенко Виктор Янукович, който в момента е президент на Украйна. Всичко това е съпроводено от твърдения на Тимошенко и адвокатите й, че с нея се отнасят зле в затвора. През април 2012 г. тя е прекарала няколко дни в гладна стачка.

До момента процесът срещу Тимошенко и третирането й в затвора са били обект на протести от страна на САЩ, няколко европейски държави, ЕС като цяло, НАТО и организации за защита на правата на човека като Transparency International, Freedom House, Amnesty International и Human Rights Watch.

Много европейски лидери обявиха, че ще продължат своя протест, като не присъстват на мачовете от Евро 2012, който ще се играят в Украйна. Това са заявили председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, неговите комисари и много европейски политици. Вътрешният министър на Германия Ханс-Петер Фридрих обяви, че ще бойкотира мача Германия – Холандия, който ще се играе в Харков, Украйна. Австрийският канцлер и немският президент също ще бойкотират мачове в Украйна. Това са заплашили да направят дори и някои полски политици.

Официалната позиция на Полша все пак е срещу бойкот. От своя страна Украйна смята, че заплахите с бойкот на практика връщат отношенията между Източна и Западна Европа към времето на Студената война. Според украинското външно министерство евентуален политически бойкот ще подкопае имиджа на турнира.

Терористични атаки, жестокост към бездомните животни и голи протести…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here