Бурж Дубай – най-високата сграда в света

0
196

Бурж Дубай

Реклама

Тя отваря официално врати днес. До самото откриване точната височина на кулата („бурж” означава „кула”) ще се пази в тайна. Все пак се знае със сигурност, че метрите са повече от 800, като най-вероятното число е 818. Така Бурж Дубай лесно надминава досегашните рекордьори – телевизионната кула KVLY-TV в Северна Дакота (628 метра) и телевизионната кула в Гуанджоу, Китай (610 метра).

Бурж Дубай не само е най-високата сграда в света, тя е и сградата с най-много етажи, както и с най-високия обитаем етаж. Посетителите на кулата могат да се качат на най-високата точка за наблюдения, която е на 124-ия етаж.

Небостъргачът може да се види от разстояние 95 километра.

Смята се, че кулата е струвала 1,5 милиарда долара. Повечето апартаменти в нея вече са продадени, но офисите все още не са. Има и хотел, който не е завършен. Негов дизайнер е Джорджо Армани.

Откриването на кулата идва в труден момент за икономиката на Дубай, чийто пазар за недвижими имоти се срина през миналата година в резултат от световната рецесия.

Бурж Дубай се строи от 2004 г. с доста бърза скорост, като по време на строежа плановете се променят и постоянно се добавят нови етажи с цел сградата да стане абсолютен рекордьор.

Бурж Дубай

https://www.youtube.com/watch?v=4M_iakWQs5s

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here