4 футболни умения

0
14011

Футболна мрежа

Реклама

Както всеки спорт, и футболът разчита на строго определени умения. Отстрани те изглеждат не много трудни, но всяко си има определени предизвикателства.

Въпреки че няма да ги научиш само с тези няколко реда, ето най-обща представа за четири умения, които ще ти потрябват, ако си решил да правиш футболна кариера (или просто да си по-добър в кварталния турнир):

Фалцов удар

За да се движи топката по траектория, която „завива“, трябва да я удариш фалцово. Т.е., да я удариш от едната страна, а не централно.

Удар с глава

За да насочиш най-точно топката с глава, трябва да се опиташ да я удариш с централната част на челото си. За по-силен удар главата трябва да се насочи напред в момента на сблъсъка с топката.

Дузпа

Най-добре е да ритнеш топката с горната част на крака си, там, където са връзките на обувката ти. Вариантите за цел и посока са много, но като цяло правилото е, че ако искаш топката да влезе в долната част на вратата, в момента на удара трябва да се наведеш с брадичката напред; а ако се целиш в някой от горните ъгли, трябва да наведеш тялото си назад.

Дриблиране

За най-добър контрол върху топката е добре да се стараеш да я водиш с вътрешната част на обувките си, макар че и външната може да ти бъде полезна. Много е важно по време на дрибъл да не гледаш в краката си, а в посоката, в която отиваш.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here