Пурите – преди струйката дим

0
361

След това пурата може да престои десетилетия наред и да запази качеството си, стига да е в помещение със 70% относителна влажност на въздуха и температура 21 градуса по Целзий.

Реклама

След като клиентът си купи кутия пури, внимателните грижи съвсем не свършват. През цялото време на съхранението на пурите те трябва да се наблюдават в дървените си кутии, а условията на съхранение се следят внимателно. Ако пурата изсъхне, тя може да се овлажни отново и качеството й ще си остане високо, стига по време на производството всичко да е било по правилата.

Пури

Най-качествените пури са направени с два различни сорта тютюн – за пълнежа и за опаковката. Най-добри са пурите с „дълъг пълнеж”, т.е. при тях всяко едно тютюнево листо в пълнежа е цяло и дълго. При тези пури има още един слой между пълнежа и опаковката, който е направен от трети вид тютюн. Това допълнително подсигурява здравината на пурата и позволява на производителя да използва по-тънки и по-хубави листа за опаковката.

При по-некачествените пури листата, използвани за пълнежа, са на парчета, а само тези за опаковката са дълги. Някои от тези разновидности дори са покрити с нещо като хартия, направена от тютюнева каша.

Имената

В производството на пури няма случайни хора. Всичко там е плод на дълга традиция и история. Има определени семейства, които от десетилетия са в този бизнес и имат монопол върху него.

Една от големите марки пури е Montecristo, създадена през 1935 г. Името идва от романа на Александър Дюма – баща „Граф Монте Кристо”. По онова време във фабриките е имало четци – хора, които четат на работниците, докато те завиват цигарите – традиция, която и днес се спазва на някои места. Предполага се, че „Граф Монте Кристо” е била любима книга на тогавашните работници и затова марката е била наречена така. Ако най-известни сред пурите по света са кубинските, то най-известни сред кубинските са Montecristo.

След Кубинската революция…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here