Метаморфозите на дядо Коледа

0
55

Дядо Коледа на Томас НастАмерика

Реклама

Завършеният вид на добрия старец се ражда в Америка, отново благодарение на преселниците от Северна Европа. Преди британците да завладеят по-голямата част от континента през 17 век, там господстват холандците. По този начин св. Никола се пренася в Америка и става основа на бъдещия дядо Коледа.

Образът

Все пак модерният дядо Коледа се появява първо във Великобритания през 17 век. Наричат го Татко Коледа (Father Christmas). Той вече има повечето характерни черти на персонажа – закръглен е, има брада и носи дълга, подплатена с кожа зелена роба. Татко Коледа символизира духа на Коледа и присъства, макар и под друго име, в „Коледна песен” на Дикенс.

Дядо Коледа наТомас НастЗавършеният образ се ражда в Америка през 19. век. Там се смесват традиционните представи на холандците и нововъведенията на американците. Клемент Кларк Мур е авторът, чиято поема „Посещение от св. Никола” (по-известна като „Нощта преди Коледа”) поставя началото на идеята за днешния добър старец. Произведението излиза през 1823 г. През 1863 г. карикатуристът Томас Наст (холандец по произход) публикува в Harper’s Weekly една рисунка, на която дядо Коледа (Santa Claus) раздава подаръци на войниците по време на американската Гражданска война (вдясно; горе – по-късна рисунка на дядо Коледа на Наст). Този образ вече е почти като познатия ни днес.

Работата е довършена от рекламите на „Кока-кола”. Не е вярно, че те са създали днешния образ на дядо Коледа; не е вярно и че те първи го използват за реклама – преди тях са го използвали за реклама и на други напитки. Факт е обаче, че именно рекламната кампания на „Кока-кола” затвърждава цветовете на добрия старец – бяло и червено (каквито са и на „Кока-кола”), защото преди това са го рисували облечен в различни цветове.

Coca-colaТака се появява комерсиалният, облечен в червено и придружен от еленчето Рудолф дядо Коледа. И все пак старите традиции се прокрадват и днес – на някои места подаръци се подаряват не само на Коледа, а и на 6 декември (например в Холандия и Унгария). Същевременно църковните среди не одобряват съществуването на този комерсиален образ, който ни кара да се съсредоточим върху материалното, давайки ни подаръци. Но така или иначе дядо Коледа, в каквато и форма да съществува, дори модифициран в социалистическия дядо Мраз, е образ, с който неизбежно свързваме коледните празници.

Къде живее дядо Коледа?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here