История на вратовръзката

0
167

Съвременната вратовръзка се ражда като пряк резултат от една война.

Реклама

През 1660г. един елитен полк от Хърватска (по това време част от Австро-Унгарската империя) посетил Париж, Луи Четиринадесетиза да отпразнува своята трудна победа над Османската империя. Там войниците били представени като славни герои на Луи XIV – монарх, който бил известен като познавач на хубавите украшения (също така и на красивите жени и прекрасните дворци като Версай, където няма една тоалетна…).

Случило се така, че офицерите от този полк носели копринени кърпи с ярки цветове, завързани около вратовете си. Тези шалчета вероятно произхождали от кърпите на римските оратори, които те използвали, за да стоплят гласните си струни. Вратовръзките силно впечатлили краля и той скоро ги направил отличителен знак за кралско достойнство, като създал “полк на кралските вратовръзки” (Royal Cravattes; думата cravat, от англ. ост. вратовръзка, шалче, произлиза от думата croat, от англ. – хърватин).

Не след дълго тази нова мода пресякла Ламанша и стигнала до Англия. Скоро нито един джентълмен не можел да се смята за добре облечен, без да се е накичил с някакъв вид шалче около врата, при това колкото по-декоративно, толкова по-добре. ДжентълменС една дума, вратовръзката станала също толкова необходима за възпитания английски мъж, колкото е лондонската мъгла за Лондон. Имало е време, когато вратовръзките били носени толкова високо, че мъжете не можели да помръднат главите си, без да завъртят цялото си тяло. Забавничко, а? Имало дори случаи, когато вратовръзките били толкова дебели, че можели да спрат удар със сабя. Не ти трябва щит, като си имаш вратовръзка!

Различните модели не познавали граници – вратовръзки с пискюли, шалчета на шотландско каре, папийонки от панделки, дантели, бродиран лен… Всички те имали своите верни почитатели. Били познати почти сто различни възела и, както казал г-н Ле Блан, който обучавал мъжете в изящното и понякога сложно изкуство на завързване на вратовръзка, “Най-голямата обида за един мъж е да го хванат за вратовръзката; в такъв случай само кръв може да измие петното върху честта и на двамата участници”. Така че една голяма обида от онова време ще да е била „Да те хвана за вратовръзката!“

До Гражданската война повечето вратовръзки се внасяли в Англия от континента. Постепенно индустрията се развила до такава степен, че в началото на 20 век американските вратовръзки най-накрая започнали да съперничат на европейските, въпреки че европейските платове все още се внасяли изключително много.

През 60-те, наред със сексуалната революция, има ясно изразен спад в желанието на мъжете да носят вратовръзки, което е в резултат на бунта едновременно срещу традицията и срещу официалността на облеклото. Но до средата на 70-те тази тенденция се обръща и през 80-те продажбите на вратовръзки са също така високи, както винаги са били, ако не и повече.

Вратовръзка Как да си обясним продължителната популярност на вратовръзката?

Години наред социолози и специалисти по история на модата предричат отмирането й – това е единственият елемент от облеклото на мъжа, който няма очевидна практическа функция. Докато световните лидери и бизнесмените продължават да носят вратовръзки обаче, начинаещите служители ще ги следват и вратовръзките ще останат ключ към високите постове. От друга страна, наистина изглежда естетично да носиш вратовръзка. Освен че покрива копчетата на ризата и подчертава вертикалността на мъжкото тяло (по почти същия начин, по който го правят копчетата на военната униформа), тя разнообразява строгостта на ризата. Ставаш някакси по-цветен и свеж!

Как се връзва вратовръзка

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here